Hoe belangrijk is een goed binnenklimaat op kantoor?

Een slecht binnenklimaat is niet alleen heel ongezond om in te werken, maar kan ook een veel lagere productiviteit bij de werknemers veroorzaken. Toch is het een feit dat het in veel gebouwen niet goed gesteld is met de luchtkwaliteit.

Juist als ondernemer zou je er alles aan moeten doen om je medewerkers gezond en veilig te kunnen laten werken. Daarom investeren steeds meer bedrijven in klimaatbeheersing op kantoor. Meestal door van nieuwe technologische oplossingen gebruik te maken. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Hoe creëer je een beter binnenklimaat op kantoor? En hoe belangrijk is dat?

Oplossingen voor een slecht binnenklimaat

Bij klimaatbeheersing op kantoor moeten meerdere processen aangepakt worden. De slimste manier is om de verschillende gebouwsystemen te koppelen en zo het klimaat van afstand te controleren. Dit is één van de kernelementen van een smart building. In een smart building worden slimme technologieën gebruikt om de processen binnen het gebouw te automatiseren en snel inzicht te geven in de problemen. Hierdoor wordt het makkelijker om het binnenklimaat aan te sturen en de processen binnen het pand soepeler te laten verlopen. Maar waarom is het eigenlijk belangrijk dat hier extra aandacht aan geschonken wordt?

Hogere productiviteit

Een van de grootste voordelen van een gezond binnenklimaat is dat de productiviteit van alle medewerkers zal stijgen. Er moet voldoende comfort zijn. Mensen moeten zich prettig kunnen voelen tijdens het werk. Als het altijd te koud of juist te warm is en ze snel ziek worden door de vervuilde lucht, dan kan dit resulteren in een lagere spanningsboog. Er wordt dan ook simpelweg minder werk gedaan. Door te investeren in het binnenklimaat, investeer je dus eigenlijk ook in je medewerkers. Als zij zich prettiger voelen, vertaalt dit zich ook terug in het werk.

Minder verzuim 

Wil je het ‘sick building syndrome’ voorkomen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te werk te gaan. Mensen zijn nou eenmaal niet gemaakt om langdurig binnen te zitten. We hebben frisse lucht nodig om goed te kunnen functioneren. Helaas brengen we wel steeds meer tijd binnen door en is de lucht daar vaak niet optimaal. Als dit ook het geval is op de werkplek – een locatie waar veel van ons meer dan acht uur per dag aanwezig zijn – dan kan dit ook grote invloed hebben op de algehele gezondheid. Werknemers zullen in een ongezonde werkomgeving sneller ziek worden.

Dit probleem kan opgelost worden door het binnenklimaat te verbeteren. Dit zal ook duidelijk te merken zijn in de verzuimcijfers. Plotseling zullen er minder ziekmeldingen zijn. Er heersen minder griepjes en mensen zitten zichtbaar lekkerder in hun vel. Hierdoor worden er dus minder extra kosten gemaakt en geniet je als ondernemer ook nog eens van de verhoogde productiviteit.

Eerste stap naar verduurzaming

Met het verbeteren van het binnenklimaat zet je tegelijkertijd ook de eerste stap naar verduurzaming. Dankzij gebouwautomatisering worden de eerste stappen naar een smart building gezet. Eentje waarin energie bespaard wordt, aan het milieu wordt gedacht en comfortabel gewerkt kan worden. De eerste stap naar de rest van de toekomst.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...