Het vinden van een ideale baan

Het lijkt soms een onmogelijke opdracht, het vinden van een baan. Zeker als je ontslagen bent, als je al wat ouder bent of als je uit een sector komt die helemaal op zijn gat ligt en je nergens anders verstand van lijkt te hebben. Toch is dat allemaal niet zo, geloven wij. Het is helemaal niet ondenkbaar dat je een van je droombanen vindt. Je moet alleen leren zoeken op de juiste manier. Dat doe je met de volgende tips.

Stel doelen

Wees goed voorbereid. Hoe lang kun je nog zonder baan rondkomen? Hoeveel wil je gaan verdienen met je nieuwe baan? En hoeveel uur in de week wil je maximaal gaan werken? Het zijn dingen die je voor jezelf duidelijk moet hebben. Je wilt niet dat je op sollicitatie moet komen als een wanhopige kandidaat, maar dat je ook eisen zult kunnen stellen.

Denk buiten de kaders

Het is enorm goed om vacatures te gaan zoeken buiten de sector waar je werkzaam was. Als je uit de bankensector komt, is het helemaal niet erg om auto’s te gaan verkopen en als je vrachtwagenchauffeur bent geweest heel je leven, kun je altijd nog op zoek naar agrarische vacatures waar altijd werk in te vinden is. Ook als je net van de universiteit komt, kun je solliciteren voor een dergelijke baan.

Netwerken

Als je een baan zoekt, is het erg goed om veel te netwerken. Ga naar borrels waar klanten en leveranciers samenkomen, ga naar beurzen waar mensen hun bedrijven adverteren. Op die manier ga je ontdekken waar de kansen liggen op de arbeidsmarkt. Dit werkt uitstekend en je zal niet de eerste zijn die een carrièreswitch maakt door simpelweg te praten met een vertegenwoordiger.

Schakel een kantoor in

Lukt het je maar niet om een baan te vinden, dan kun je altijd een recruitment bureau inschakelen. Deze kantoren hebben heel veel expertise in huis en weten precies waar de kansen liggen op de arbeidsmarkt. Wie weet vinden ze je wel een hele nieuwe baan waar je anders nooit aan zou hebben gedacht. Deze bureaus verdienen hun geld met het maken van de beste combinaties, dus het komt hun juist heel goed uit dat jij hen schrijft.

Hoe meer je doet, hoe mooier je cv

Het is van enorm belang om altijd bezig te zijn met het pimpen van je cv. Ga daarom af en toe een training volgen, of koop een online-cursus voor een vaardigheid die je nog niet onder de knie hebt. Een stage of een wekelijkse baan als vrijwilliger staat ook leuk. Hoe meer je doet, hoe mooier je cv en hoe meer kansen je zult hebben op de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan het begeleiden van jongeren als vrijwilliger of als hulp bij de lokale voedselbank. Dit soort ervaringen zijn pluspunten op je cv.
Het is niet zozeer erg dat je iets kunt of niet, het is wel cruciaal dat je bereid bent nieuwe dingen te leren en dat je weet van aanpakken.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...