Goede brochures: wat maakt en wat kraakt ze?

Als online ondernemer ben je waarschijnlijk vooral gefocust op je digitale aanwezigheid. Toch is het belangrijk om niet te vergeten dat ook offline marketinginstrumenten, zoals brochures, een grote impact kunnen hebben op je bedrijf. Een goede brochure kan je naamsbekendheid vergroten, je merkimago versterken en je klanten aanzetten tot actie. Maar wat maakt een brochure nu écht goed? En wat moet je vooral vermijden? In deze blog delen we onze expertise en geven we je enkele tips om jouw brochure naar een hoger niveau te tillen.

1. Een aantrekkelijk ontwerp

Het eerste wat opvalt aan een brochure is natuurlijk het ontwerp. Zorg ervoor dat je brochure ontwerp visueel aantrekkelijk is en past bij de stijl van jouw bedrijf. Maak gebruik van sprekende kleuren, mooie afbeeldingen en een duidelijke typografie. Vergeet niet dat je brochure een verlengstuk is van je merkidentiteit: zorg er dus voor dat het ontwerp in lijn is met je logo, website en andere marketingmaterialen.

2. Een duidelijke boodschap

Een goede brochure draait niet alleen om het uiterlijk, maar ook om de inhoud. Zorg ervoor dat je boodschap helder en duidelijk is. Wat wil je precies vertellen? Welke actie wil je dat de lezer onderneemt? Vermijd lange lappen tekst en maak gebruik van kopjes, opsommingen en korte alinea’s om je boodschap overzichtelijk te houden. Vergeet ook niet om je contactgegevens en eventuele call-to-actions (CTA’s) duidelijk te vermelden.

3. Een sterke structuur

Een goede brochure heeft een logische opbouw en een duidelijke structuur. Begin met een pakkende introductie die de aandacht van de lezer trekt, gevolgd door de belangrijkste informatie over je bedrijf, producten of diensten. Sluit af met een krachtige CTA die de lezer aanzet tot actie. Zorg er ook voor dat je brochure niet te lang is: de meeste mensen hebben geen zin om een boekwerk door te spitten. Houd het kort en krachtig!

4. Aandacht voor kwaliteit

Als je wilt dat je brochure serieus wordt genomen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit ervan. Zorg voor een professionele uitstraling door te kiezen voor kwalitatief papier en een goede afwerking. Vergeet ook niet om je tekst zorgvuldig te (laten) controleren op spelling, grammatica en stijlfouten. Niets is zo funest voor je imago als een brochure vol fouten!

Wat je beter kunt vermijden in een brochure ontwerp

Naast bovenstaande tips zijn er ook enkele valkuilen die je beter kunt vermijden bij het ontwerpen van een brochure. Zo is het belangrijk om niet té veel informatie in je brochure te proppen. Probeer je te focussen op de essentie en laat de details achterwege. Vermijd ook het gebruik van te veel verschillende lettertypes en kleuren: dit kan je brochure rommelig en onprofessioneel maken.

Tenslotte is het belangrijk om je brochure niet te zien als een losstaand marketinginstrument, maar als onderdeel van een grotere marketingstrategie. Zorg ervoor dat je brochure aansluit bij je andere marketinguitingen en dat je boodschap consistent is over alle kanalen heen.

Kortom, een goede brochure is aantrekkelijk, duidelijk, gestructureerd en van hoge kwaliteit. Door aandacht te besteden aan deze aspecten en de valkuilen te vermijden, kun je een brochure creëren die je bedrijf écht verder helpt.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...