De 6 gevolgen van vervuilde lucht op kantoor (+oplossingen!)

Adem in, adem uit. Vooral op kantoor kun je deze oefening goed gebruiken, om eventuele werkstress van je af te laten glijden. Maar wat als de lucht op kantoor vervuild is? Dan zal het kalmerende effect wellicht uitblijven, want een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot diverse klachten en ziekten. Niet bepaald bevorderlijk voor het ziekteverzuim en de productiviteit van werknemers… Lees hieronder welke gevolgen een vervuilde lucht op kantoor, vaak door slechte ventilatie, kan hebben – én hoe je het kunt voorkomen.

Gevolg #1: droge keel en ogen

Veel werkgevers doen al hun best om de luchtkwaliteit te waarborgen, door ervoor te zorgen dat er regelmatig wordt schoongemaakt, of middels een ventilatiesysteem. Toch blijkt er vaak sprake te zijn van een vervuilde lucht door stof, te weinig zuurstoftoevoer en schimmels. Waarschijnlijk de minst ernstige gevolgen hiervan, zijn een droge keel en veel dorst, en branderige ogen.

Gevolg #2: concentratiestoornis

Als we te lang vervuilde lucht inademen, komt ook onze concentratie eronder te lijden. En een slechte concentratie komt de productiviteit natuurlijk niet ten goede. Een goede luchtfiltering is dus zeer waardevol voor bedrijven.

Gevolg #3: vermoeidheid en sufheid

Een vervuilde lucht kan je een vermoeid of suf gevoel geven en kan je nachtrust negatief beïnvloeden.

Gevolg #4: hoofdpijn en migraine

Hoe ernstig de gevolgen van een vervuilde lucht voor medewerkers zijn, hangt af van de hoeveelheid CO2. En een te laag zuurstofniveau kan hoofdpijn en soms ook migraine veroorzaken.

Gevolg #5: benauwdheid en duizeligheid

Is de lucht die je inademt nog een tikkie vervuilder, dan kun je een benauwd en duizelig gevoel krijgen.

Gevolg #6: langdurige ziekte

Als je langdurig vervuilde lucht inademt, kun je last krijgen van een chronische verkoudheid of een infectie aan de luchtwegen. Stof stimuleert longziekten als bronchitis en astma, en schimmels kunnen virussen verspreiden die mogelijk leiden tot levensgevaarlijke infectieziekten. Je kunt zelfs kanker of hart- en vaatziekten overhouden aan het constant inademen van slechte lucht.

Wat te doen tegen een vervuilde lucht?

Luchtvervuiling op kantoor kan worden voorkomen of beperkt door:

  • Regelmatig goed schoon te maken (maar niet met chemische middelen), zodat stof en bacteriën geen kans hebben.
  • Roken binnen te verbieden
  • Eventuele chemische stoffen buiten het kantoor te bewaren
  • Genoeg planten neer te zetten, zodat CO2 omgezet kan worden in zuurstof
  • Te zorgen voor een luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...