Zo financier je duurzaamheid binnen jouw onderneming

Binnen een onderneming verduurzamen past helemaal bij deze tijd, toch zijn er nog veel vragen hoe je het verduurzamen van een onderneming kunt financieren. Je hebt veelal te maken met behoorlijke kosten en investeringen. Natuurlijk is dit een beetje afhankelijk van wat je wilt verduurzamen en hoe je het wilt vormgeven. Soms kun je naast investeringen ook in aanmerking komen voor subsidie of aantrekkelijke regelingen.

Tip: Wil jij direct kunnen investeren in verduurzaming binnen je bedrijf? Dan kun je ook een zakelijk krediet bij Floryn aanvragen!

Maak gebruik van subsidies en voordelen

Als eerste ligt het natuurlijk voor de hand om te bekijken of er subsidieregelingen mogelijk zijn bij het verduurzamen van je onderneming. Soms kun je duizenden euro’s voordeel krijgen, het ligt er maar net aan om welke verduurzamingen het uiteindelijk gaat. Als het om verduurzamen van een pand gaat kun je doorgaans bij de overheid, provincies of gemeenten terecht.

Hoewel een subsidie niet dekkend is voor de gehele investering kan het een investering uiteindelijk wel mogelijk maken, omdat je minder geld hoeft vrij te maken of lenen om te investeren. Het is dus verstandig om in gesprek te gaan over de mogelijkheden die er op dit moment zijn.

Kies voor het verhogen van rendement

Soms heeft verduurzamen niets met aanpassingen aan een pand te maken, maar in grotere mate met het verhogen van je huidige rendement. Wat als groot voordeel heeft dat dit de kosten voor de productie doorgaans verlaagt of je leveringen kunt verhogen zonder meerkosten. Het is indirect een manier om binnen een bedrijf te verduurzamen. De investering in rendement is op korte termijn hoger, hoewel het op lange termijn de juiste keuze kan zijn. Aan het verhogen kun je in sommige gevallen een lening met rentekorting koppelen, wanneer er geen subsidie regeling mogelijk blijkt.

Maak gebruik van rentekorting bij leningen

Wanneer er sprake van een door de overheid verstrekte groenverklaring is kun je in aanmerking komen voor rentekorting, een lening met aantrekkelijke rente. Je kunt dus voordelig geld lenen voor een investering die je wilt doen en te wachten staat. Zeker voor grotere investeringen kan dit dus behoorlijk grote financiële voordelen opleveren bij een bedrijfsfinanciering. De moeite waard om je dus goed op te oriënteren, bovendien zijn er ook tal van andere manieren om een financiering mogelijk te maken, waarbij een goed advies natuurlijk gewenst is.

Voor een onderneming verloopt verduurzamen en de beoordeling of subsidie toegekend zal worden anders dan voor particulieren, er worden dan ook andere voorwaarden gesteld. Het is dus goed om informatie te vragen zodat je er optimaal van kunt profiteren.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...