De financiële dienstverlening in? Haal je WFT-diploma’s (zoals Wft Basis)!

Om financieel adviseur in Nederland te mogen zijn, heb je een Wft diploma (bijvoorbeeld Wft basis) nodig. Wft staat voor een ‘Wet op het financieel toezicht’ diploma. Dat is een verplichting voor iedereen die financieel advies geeft of werkt in de financiële dienstverlening.

Er worden verschillende wft diploma’s aan deze dienstverlening gekoppeld, omdat de overheid zo controle kan houden op wie er allemaal financieel advies geeft en, belangrijker, of ze er ook bekwaam genoeg voor zijn.

Een Wft-diploma is namelijk een duidelijke accreditatie voor het kennisniveau van een financieel adviseur. Dit is vooral erg prettig voor mensen die financiële dienstverlening nodig hebben. Ze worden behoed voor slechte of foutieve informatie/advies.

In dit artikel bespreken we de verschillende wft-diploma’s en waar ze elk geschikt voor zijn.

Het Wft basis diploma

Je begint altijd met het behalen van je Wft Basis diploma. Met dit Wft certificaat mag je jezelf financieel adviseur noemen. Je kunt klanten informeren over financiële diensten en producten en hen doorverwijzen naar de juiste specialist. Je behandelt klantvragen als eerstelijns contact en vergaart kennis over betalen, sparen en verzekeringen.
Na het behalen van je wft basis diploma kun je je specialiseren. Dit kan door het behalen van andere wft diploma’s. Hoe meer je er daarna haalt, hoe breder en specialistischer het advies wordt dat je kan geven.

Verschillende Wft-specialisaties

Na het behalen van je wft-basis diploma mag je dus klanten adviseren over financiële diensten. Om hier nog verder op uit te breiden kun je meer wft-diploma’s behalen. Zo verkrijg je nog meer kennis over verschillende financiële diensten. Zo kun je jouw klanten over specifieke diensten in de financiële sector adviseren. We leggen de verschillende aanvullende wft-diploma’s aan je uit.

Wft Zorg

Wil jij alles weten over ziektekostenverzekeringen en het zorgstelsel in Nederland? Dan moet je beschikken over de beroepskwalificatie Wft Zorg. Met dit wft diploma ken je het verschil in acceptatiebeleid van basisverzekeringen en aanvullende pakketten. Ook kun je alle vragen rondom zorgverzekeringen beantwoorden.

Wft Consumptief Krediet

Als Adviseur Consumptief Krediet ben je bezig met het analyseren van de gegevens en kredietbehoefte van de klant voor consumptieve bestedingsdoelen. Welke zaken kun je dan zoal behandelen? Je beoordeelt de leencapaciteit, kent de opties qua aanvullende betaalbeschermers en informeert de klant over diverse aflossingsvormen.

Wft Schade Particulier

Met de beroepskwalificatie Wft Schade Particulier kun je jezelf schadeadviseur noemen. Je bemiddelt in particuliere schadeverzekeringen zoals auto-, woon-, reis-, rechtsbijstand- en vele andere verzekeringen.

Wft Vermogen

Met het behalen van je wft vermogen ben je vermogensadviseur. Je adviseert hierbij natuurlijke personen in het beheer van vermogen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin. De nadruk ligt vooral bij het advies geven over voorzieningen die de bestemming hebben voor de oude dag, voor specifieke toekomstige uitgaven of een vrij te besteden vermogen.

Wft Inkomen

Als inkomensadviseur adviseer je jouw klanten over inkomensrisico tijdens ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Daarnaast kun je schadebehandelingen afwikkelen, klanten begeleiden over re-integratietrajecten én weet je alles over de dienstverlening van Arbo-instanties.

Wft Schade Zakelijk

Wil jij zakelijke klanten adviseren over verschillende schaderisico’s? Behaal het Wft-diploma Schade Zakelijk. Met de Wft Schade Zakelijk kun je bemiddelen in zakelijke schadeverzekeringen en onderscheid maken tussen materiële en vermogensbeschermende schadeverzekeringen.

Wft Hypothecair Krediet

Je kunt de behoefte van de klant in kaart te brengen en beschikt over de juiste vaardigheden die nodig zijn om je klanten van kwalitatief goed advies te voorzien. Als hypotheekadviseur kun je dus het plaatje helemaal passend maken bij de wensen en toekomstplannen van de klant.

Wft Pensioen

Met de module Wft Pensioen, beschik je over de kennis om de risico’s die betrekking hebben op de pensioenvoorziening in kaart te brengen. Je weet wat de gevolgen van ziekte en arbeidsgeschiktheid zijn voor de pensioensopbouw en kunt je klant daarin voorzien van het beste advies.

Hoe lang is je Wft diploma geldig?

Een Wft diploma is een initieel diploma dat u behaalt. Dit diploma, ook wel beroepskwalificatie genoemd, kunt u vervolgens door middel van PE geldig houden. PE staat voor: Permanente Educatie. Met een PE-examen houdt u het diploma geldig. Het Wft basis blijft onbeperkt geldig.

Hoe kun je een Wft diploma halen?

Er zijn verschillende instanties die de wft diploma’s, examens en het onderwijzen ervan aanbieden. De wft diploma’s zijn belangrijk om te behalen, makkelijk zijn ze niet. Kies daarom altijd voor een goede onderwijsinstelling die voldoende uitlegt en waar jouw slagingskans groot is!

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...