Energielabel kantoorpand: minimaal energielabel C verplicht vanaf 2023

Het is toch echt zo: in 2023 moeten alle kantoorpanden minimaal een energielabel C hebben. Dit heeft natuurlijk een grote invloed op het kantorenbestand in Nederland aangezien 52% hiervan niet voldoet aan deze eis. Er zijn circa 70.000 kantoorgebouwen in Nederland die onder de nieuwe regelgeving gaan vallen. Er is dus een hoop werk aan de winkel voor de energielabels van kantoren. Het energielabel van kantoren moet in 2023 dus energieklasse C of hoger zijn, maar wat houdt dit voor jou in? Je leest het in dit artikel!

Het energielabel van je kantoor verbeteren

Kantoorpand eigenaren moeten hun panden energiezuiniger gaan maken als ze de doelstelling van 2023 willen gaan halen. Hierbij kunnen hun dan denken aan maatregelen zoals isolatie of ledverlichting zodat ze minder stroom en gas verbruiken. Het is echter wel zo dat de eigenaren flink moeten investeren om deze maatregelen toe te passen.

In 2030 gaan we voor energielabel A

De stap die met de regelgeving wordt gezet in 2023 zal zich verder gaan ontwikkelen in 2030. Het is namelijk zo dat kantoorpanden in 2030 energielabel A moeten hebben. Als je energielabel C hebt gehaald ben je dus nog niet klaar met het ontwikkelen van een duurzaam pand. De stap naar energielabel A is voor veel oudere panden een behoorlijke uitdaging. Voor sommige panden zal het dus ook niet haalbaar zijn.

Door energielabel korting op rente

Er zijn echter nu al eisen vanuit banken als Rabobank en ING wat betreft het hebben van een energielabel. Neem bijvoorbeeld de regelgeving van de ING, zij financieren gebouwen met een energielabel van D of lager al niet meer. Bij de Rabobank rekenen ze ook een opslag op de rente hiervoor. De voordelen van een energielabel is dan ook dat je korting krijgt op de rente. Je bespaart dus geld als je een energiezuinig bedrijfspand hebt. Je hebt dus je investering weer snel terug verdiend.

Zo verbeter je je energielabel

Nu wil je waarschijnlijk heel graag weten hoe je dan aan het energielabel C of hoger kan komen. Er zijn een paar tips die je daar bij kunnen helpen. Je kunt het beste een energieadviseur, zoals Bedrijfsenergielabels, erbij halen. Zij of hij gaat dan het huidige energielabel vaststellen door een opname te doen van je kantoorgebouw. Daarna wordt er een adviesrapport samengesteld met een paar energiebesparende maatregelen. Jij moet deze dan uitvoeren zodat je dichter bij het energielabel C, B of A kan komen. Doe het stapje voor stapje en voor je het weet ben jij helemaal klaar voor de regelgeving in 2023. Daarna kun je verder gaan met ontwikkelen zodat je klaar bent voor de regelgeving in 2030.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...