Wanneer is een energielabel voor je bedrijfspand verplicht?

Voor bedrijfspand eigenaren wordt een energielabel steeds belangrijker. Tegenwoordig is in de meeste gevallen een energielabel voor je bedrijfspand verplicht. Op dit moment zijn er verschillende verplichtingen rondom het energielabel, zoals: minimaal een energielabel C voor kantoren groter dan 100 m2, verplichte registratie bij verkoop of verhuur en het zichtbaar ophangen van het energielabel.

Wil je precies weten hoe het zit met de verplichtingen rondom een energielabel voor je bedrijfspand? Je leest het in onderstaande blog.

Energielabel aanvragen: hoe werkt het?

Via de EP-online.nl van de Nederlandse overheid kan je makkelijk het huidige energielabel van je bedrijfspand checken. Is er nog geen energielabel voor je bedrijfspand geregistreerd? Dan is het verstandig om er direct een aan te vragen via EnergielabelOffertes.nl. Plan eenvoudig een afspraak in voor de opname van je bedrijfspand.

Tijdens deze opname onderzoekt een gecertificeerde energieadviseur een aantal kenmerken van je bedrijfspand die invloed hebben op de energieprestatie. Vervolgens worden alle genoteerde gegevens uitgewerkt tot een energieprestatie-rapport. In deze rapportage vind je het nieuwe energielabel, die overigens ook direct geregistreerd wordt.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Vanaf het moment van registratie is je nieuwe energielabel 10 jaar geldig. Wanneer je investeert in energiebesparende maatregelen, dan komt dit ten goede van het energielabel. Echter is het wel altijd nodig om een nieuw energielabel aan te vragen.

Energielabel verplicht

Bij verkoop en verhuur van je bedrijfspand is het verplicht om te beschikken over een geldig energielabel. Dit geldt ook bij oplevering van een nieuw bedrijfspand. Beschik je niet over een geldig energielabel? Dan riskeer je een flinke boete. Er wordt door De Inspectie Leefomgeving & Transport steeds strenger gecontroleerd. Om een boete te voorkomen is het verstandig om als bedrijf te voldoen aan de verplichting.

Een energielabel is verplicht voor onderstaande bedrijfspand:

 • Kantoorpanden
 • Onderwijsgebouwen
 • Sportgebouwen
 • Publieke panden (zoals bibliotheken en gemeentepanden)
 • Horeca en logies panden (zoals restaurants en hotels)
 • Winkelpanden

Wanneer is een energielabel niet verplicht?

Voor de meeste bedrijfspanden geldt de energielabelplicht, maar er een aantal uitzonderingen op de regel. Zo zijn deze panden vrijgesteld van een verplicht energielabel:

 • Religieuze gebouwen (zoals kerken en moskeeën)
 • Beschermde monumenten
 • Vrijstaande gebouwen kleiner dan 50 m2
 • Tijdelijke gebouwen
 • Onverwarmde gebouwen
 • Fabriekshallen (bedoeld voor opslag of bewerking)

Energielabel C of hoger verplicht voor kantoren

Naast dat een energielabel verplicht is bij oplevering, verkoop en verhuur van een bedrijfspand geldt vanaf 1 januari 2023 ook een verplichting dat alle kantoren groter dan 100 m2 minimaal een energielabel C moeten hebben. Voldoe je als kantoorpand eigenaar niet aan deze verplichting? Dan mag het pand niet meer als kantoor gebruikt worden.

Ook bij deze verplichting zijn er weer een aantal uitzonderingen. Bijvoorbeeld als minder dan 50% een kantoorfunctie heeft, bij een monumentale status of als het pand binnen 2 jaar gesloopt wordt.

Is een energielabel ophangen verplicht?

Het energielabel zichtbaar ophangen is voor bepaalde organisaties verplicht. Je kan het energielabel bijvoorbeeld ophangen bij de ingang of receptie. Je energielabel verplicht ophangen geldt als je bedrijfspand labelplichtig is en er een publiek toegankelijke ruimte is die groter dan 250 m2 is. Voorbeelden van organisaties waarvoor dit geldt zijn winkels, horeca, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...