Elektrisch materieel en duurzaamheid

Elektrisch materieel is de laatste jaren steeds populairder geworden in de verhuurbranche. De toename van elektrische voertuigen heeft geleid tot een sterke groei in de verkoop en productie van batterij-aangedreven apparaten. Ondanks het feit dat overgaan op elektrisch materieel een belangrijke ontwikkeling is op het gebied van duurzaamheid, zijn er nog steeds talloze bezwaren tegen elektrisch materieel die achterhaald zijn.

In dit artikel leggen we je graag uit welke bezwaren dit zijn en waarom deze bezwaren niet meer van deze tijd zijn. Stap jij ook over op elektrisch materieel?

Bezwaar 1: oplaadcapaciteit

Een veelgehoord bezwaar dat men heeft is het feit dat werken met elektrische machines lastig is omdat er rekening moet worden gehouden met laadcapaciteit. Dit vergt een andere inrichting van projecten zodat de elektrische machines op kunnen laden. Tegenwoordig zijn er echter voldoende oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat er genoeg laadcapaciteit is op de werkvloer. Zo zijn er bijvoorbeeld oplossingen met aggegraten die ervoor kunnen zorgen dat iedere werkplaats voldoende laadcapaciteit heeft voor de benodigde elektrische machines.

Bezwaar 2: werkduur

Een ander veelgehoord bezwaar is het feit dat de machines niet de hele dag door zouden kunnen zonder tussendoor te moeten opladen. Hier zijn een aantal punten van belang. Ja, voor de eerste generatie accu’s was het inderdaad zo dat deze niet de gehele dag mee konden draaien en vaak opgeladen moesten worden. Met de nieuwste generatie equipment is dit echter niet meer het geval en kunnen elektrische machines gemakkelijk meerdere uren mee. Ook is het een feit dat de meeste machines niet 8 uur op een dag actief zijn. In de praktijk blijkt dat veel machines tussen de 4 en 5 uur echt actief zijn op een dag. Ruim voldoende voor een goede accu om mee overweg te kunnen.

Bezwaar 3: Vermogen

Naast bovenstaande bezwaren, is het ook een misconceptie dat de equipment een lager vermogen zou hebben dan vergelijkbare machines. Bij de eerdere generaties aan elektrische machines was dit inderdaad het geval, maar op dit moment is dat niet meer zo. De moderne equipment die op dit moment wordt verhuurd kan heel goed verschillende werkzaamheden uitvoeren waar veel vermogen voor nodig is.

Bezwaar 4: Prijs

Ondanks dat elektrisch materieel nog altijd een hogere huurprijs heeft dan brandstofmachines, is dit niet het enige waar op gelet zou moeten worden. Zo zijn er voordelen als het feit dat de elektriciteit op dit moment goedkoper is, dat er minder onderhoud gepleegd hoeft te worden aan draaiende elementen in de machines en dat de levensduur van deze equipment normaal gesproken langer is dan bij een brandstof aangedreven machine.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...