Einde van de levenscyclus: verantwoorde data vernietiging als must

Wanneer je oude apparatuur weggooit, wil je niet dat data nog eruit gehaald kan worden. Lees hier hoe data vernietiging in zijn werk gaat.

Heb je wel eens een oude computer, harde schijf of ander apparaat waar gegevens op kunnen staan weggegooid? Of zit je met apparatuur die je maar bewaart, omdat je geen idee hebt of afvoeren wel veilig is? In het laatste geval doe je het misschien nog wel het beste. Want op oude apparatuur waar gegevens op kunnen staan, staan in praktijk vaak ook gegevens. Zeker wanneer dit vertrouwelijke gegevens zijn, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. In dit artikel wordt het einde van de levenscyclus van apparatuur besproken, en dan met de focus op verantwoorde data vernietiging.

Verantwoorde data vernietiging als must

Het eerste dat je moet weten, is dat verantwoorde data vernietiging als must gezien moet worden! Je kunt zeker als bedrijf niet zomaar een computer bij het grofvuil zetten. Wat als een slimmerik toch via een harde schijf of ander geheugencomponent gegevens eruit kan halen? Hoe gaat verantwoorde data vernietiging in zijn werk? Ten eerste schakel je een betrouwbaar bedrijf voor data vernietigen in. Zo’n bedrijf geeft je na vernietiging van de data een document die je eventueel en indien nodig aan auditors kunt overhandigen.

Hoe gaat data vernietigen in de praktijk eraan toe?

Je moet dit je heel praktisch zien; er komt een vrachtwagen voorrijden die zo dicht mogelijk bij het pand parkeert. De harde schijven worden uit computers en andere apparatuur gehaald. In de vrachtwagen gaan deze letterlijk door een shredder. Indien gewenst kun je er zelf bij aanwezig zijn. Zo weet je zeker dat er van een harde schijf alleen maar gruis overblijft. Restafval kan vervolgens meegenomen worden. Wanneer een bedrijf WEEELABEX-gecertificeerd is, wordt op een verantwoorde manier gerecycled.

Kosten data vernietiging

In principe vraag je voor de kosten altijd een offerte op. De locatie, hoeveelheid apparatuur en eventuele wensen met betrekking tot hardware spelen een rol in de prijs. Eventueel kun je ook nog geschikte hardware doorverkopen, zo krijg je er nog wat voor. Alles wordt daarmee wel in één keer meegenomen waardoor je niet met de rommel blijft zitten.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...