Een te volle agenda als ondernemer? Dit kun je doen!

Veel ondernemers hebben het altijd druk-druk-druk. De telefoon rinkelt de hele dag en er is altijd wel een klant met vragen of een medewerker met een probleem. Herken je jezelf hierin en lijkt het je fijn om vaker me-time of tijd met je familie en vrienden te hebben? Dan moet je het gevecht aangaan met je kalender. In dit artikel bespreken we hoe je dit kunt doen.

1. Ontdek waar je veel tijd aan verliest

Ken je dat gevoel, waarbij je denkt ‘wow, wat een dag!’ maar toch heb je geen enkel punt van je to do’s van je lijstje afgestreept? Of heb je net uren gespendeerd aan allerlei klusjes die er ‘even tussendoor’ kwamen waardoor je workload alleen maar groter werd? Dan is het een goed idee om een dag of een week te tracken waar je nu precies tijd aan besteedt. Probeer consequent te tracken, dus houd bij per vijf minuten of per kwartier. Want een kwartiertje e-mails beantwoorden en een kwartiertje praten met een werknemer, loopt al snel op.

Eens je je planning goed bijgehouden hebt, kun je die onder het vergrootglas leggen. Is er iets waar je veel tijd aan verliest dat iemand anders eigenlijk moet oppakken? Verlies je veel tijd aan handmatig werk? Of vreet je klantenservice uren? Eens je hier een duidelijk overzicht op hebt, kun je aanpassingen maken.

2. Besteed werk uit

Zoals hierboven vermeld, is het goed mogelijk dat je merkt dat je heel veel tijd besteedt aan je marketing, aan je facturatie, aan je klantenservice, aan je IT… en dat is heus niet altijd nodig! Anno 2022 zijn er geweldige programma’s op de markt die jouw leven een stuk gemakkelijker kunnen maken, en professionals die je (deels) kunnen ontzorgen. Want hé, het is best oké om niet in alles de specialist te zijn. Want terwijl jij uren besteedt aan het opzetten van Ads-campagnes, kan het goed zijn dat een freelance marketeer dit sneller kan en met een betere return-on-investment. En waarom zou je je zorgen maken over een nieuwe IT infrastructuur als je je IT beheer ook kunt overlaten aan een vertrouwde partner?

Bepaalde dingen overlaten aan professionals of investeren in goede software kan je zelfs een betere ondernemer maken, omdat je je meer kunt focussen op de belangrijke dingen, nu je niet meer zo vaak wordt afgeleid door randzaken.

3. Blok delen van je agenda voor vrije momenten en ‘do not disturb’-werkmomenten

Ben je ‘s ochtends heel productief? Dan is het zonde als er om de haverklap iemand komt binnenwandelen met een vraag waardoor jij je focus verliest. Nu je een betere grip hebt op wat je op dagdagelijkse basis doet, kun je in je agenda bijvoorbeeld werkmomenten inplannen waarbij je niet mag worden gestoord, gevolgd door een vragenuurtje waarbij je werknemers je kunnen bereiken.

Ook fijn: plan momenten voor jezelf in. Al ga je maar even wandelen of eet je op z’n minst drie maal per week diner bij je familie. Als ondernemer is het belangrijk om mentaal gezond te blijven en dit gaat niet als je dag en nacht werkt.

Succes met het opschonen van je agenda!

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...