Duurzaam werken door groen te printen: 3 essentiële tips!

Bedrijven van over de hele wereld hebben zich vastgebeten in het belangrijkste vraagstuk van dit moment: hoe kunnen wij onze ecologische voetafdruk verminderen? De impact op het milieu verkleinen is nu belangrijker dan ooit. Niet geheel zonder reden. Iedereen draagt bij aan ons huidige milieuprobleem. Feit is dat als we blijven leven zoals we nu doen, dit uiteindelijk zal uitlopen tot een gigantisch probleem voor het bestaan van de mensheid. Bedrijven – groot en klein – hebben hier een groot aandeel in. Daarom is het belangrijk dat we niet alleen thuis rekening houden met een duurzaam bestaan, maar zeker ook op kantoor.

De impact op het milieu verminderen kan in het bedrijfsleven op heel veel verschillende manieren worden aangepakt. Hierbij hoef je niet alleen aan grootschalige veranderingen te denken. Je kunt al een geweldig begin maken door iets relatief kleins en simpels aan te pakken, zoals het printgedrag op kantoor. Printen wordt bij veel bedrijven nog dagelijks gedaan. Wanneer dit niet op de juiste manier wordt gedaan, is de impact hiervan niet mis. En nee, dit betekent niet dat je jouw geavanceerde hp printer niet meer kan gebruiken. Maar wel dat je weet wat je moet doen om groen te printen en zo de impact op het milieu te verminderen. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Hier vind je enkele manieren waarop je zuiniger met jouw printactiviteiten om kunt gaan.

1. Print vaker op de zuinige modus

Veel printers beschikken tegenwoordig over een zogenaamde zuinige modus. Hierbij wordt de tekst of de afbeeldingen zeer licht op het papier geprint. Deze printjes zijn uitstekend te gebruiken onderling. Zolang je dus niet een al te gelikt document nodig heeft, maar deze enkel binnen het kantoor zelf wilt gebruiken, volstaat een printje uit de zuinige modus zeker. Door vaker in deze stand te printen, bespaar je enorm op hp cartridges. Dat levert niet alleen een kostenbesparing op, maar zorgt indirect ook voor een minder grote druk op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de vermindering van afval.

Geen zuinige modus op jouw printer? Kies er dan voor om vaker in zwart- en grijstinten te printen. Wanneer het niet nodig is om in kleur te printen, doe je dit niet. Dat is zowel beter voor het budget, als voor het milieu.

2. Ga in gesprek met het personeel

Zeker binnen grote bedrijven is het belangrijk dat het personeel op de hoogte is van jouw verlangen om groener te printen. Daarnaast moeten ze ook weten hoe ze dit precies aan moeten pakken. Verzamel daarom bijvoorbeeld een aantal tips en publiceer deze in een briefing die rondgestuurd wordt, hang eventueel nog een extra briefje met tips bij de printer op én creëer bewustzijn van de stijgende printkosten.

3. Schakel de printer volledig uit aan het einde van de dag

Let ook op het energieverbruik van de printer. Uit onderzoek blijkt dat veel printers veel meer energie verbruiken wanneer ze niet in gebruik zijn, dan wel. Simpelweg doordat ze constant in het elektriciteitsnetwerk aangesloten blijven. Ook stand-by verbruiken ze energie. Zonde! Daarom is het zaak dat de printer aan het einde van de dag volledig wordt uitgeschakeld.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...