Drie goede redenen om een zakelijke rekening af te sluiten

Een zakelijke rekening openen is niet verplicht. Je kunt als ondernemer ook heel goed je eigen persoonlijke rekening gebruiken. Toch kiezen veel zzp’ers, mkb’ers en grote bedrijven ervoor om een zakelijke rekening te openen. Maar waarom is dat eigenlijk? Waarom zou je de moeite doen om naast je privérekening ook nog een zakelijke rekening te openen? Zeker wanneer je hierdoor ook nog eens extra kosten gaat maken? Dat heeft verschillende redenen. De belangrijkste drie hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Zakelijk gebruik van een privé rekening is veelal verboden

Wil je ondertussen al zakelijke rekeningen vergelijken? Dan is dit een goed idee wanneer je een privé rekening nog altijd als zakelijke rekening gebruikt. Dit wordt namelijk lang niet door elke bank goedgekeurd. Als de bank hierachter komt, kunnen ze hier een verbod op stellen en eisen dat je een zakelijke rekening opent. Dat is ook logisch. Een privé rekening is immers gratis. Voor een zakelijke rekening moet je betalen. De bank zou dan ook geld mislopen wanneer het zakelijk gebruik van een privé rekening zou goedkeuren.
Let op: er zijn wel enkele banken die zakelijk gebruik van een privé rekening toestaan. Dit is bij de meeste traditionele banken zoals de ING en Rabobank echter niet het geval. Maak je hier op dit moment wel gebruik van? Dan is het goed om snel de rekeningen te vergelijken en te onderzoeken waar je het best een nieuwe rekening kunt openen.

2. Meer inzicht in de inkomsten en uitgaven

Groot nadeel van zakelijk gebruik van een privé rekening is dat je al snel het overzicht verliest. Naast de standaard inkomsten en uitgaven van het bedrijf, zie je namelijk ook heel veel andere alledaagse kosten terug. Bijvoorbeeld de kosten van de kapper, kleine en grote bedragen in de supermarkt, vaste lasten, enzovoorts. Daardoor raak je wellicht sneller het overzicht kwijt van kosten die gemaakt zijn op privégebied en de kosten binnen het bedrijf. Dat is voor nu misschien nog niet zo erg, maar wel als je binnenkort belastingaangifte wil gaan doen.

In sommige gevallen werkt het wel om een privé rekening ook zakelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je over slechts een klein bedrijf beschikt en eigenlijk niet de intentie hebt om veel groter te worden. Bij een beperkt aantal transacties is dit heel goed bij te houden en maakt het eigenlijk vrij weinig uit als je dit via je privé rekening laat lopen. In de meeste gevallen is dit voor de bank ook geen probleem. Echter, de meeste ondernemers willen juist dolgraag doorgroeien en zullen uiteindelijk toch de overstap moeten maken naar een zakelijke rekening. Omdat dit echt niet de wereld kost (denk aan een bedrag van gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per jaar) is het dan ook beter om het direct goed te doen.

3. Professionele uitstraling

Een professionele uitstraling is goud waard als ondernemer. Klanten moeten het gevoel hebben dat zij met een betrouwbaar iemand in zee gaan. Stel, je bestelt een product via een webshop en moet vervolgens een betaling doen naar een privé rekening. Grote kans dat je dan toch wel je vraagtekens zet over de betrouwbaarheid van de webshop. Het oogt professioneler wanneer zij het geld over kunnen maken naar een bedrijf en niet naar een persoon.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...