De noodzaak van een incassobureau: wanbetalers aanpakken

Het is een situatie waar niemand op zit te wachten: een klant of huurder die zijn rekeningen niet betaalt. Toch komt het helaas regelmatig voor dat bedrijven en verhuurders te maken krijgen met wanbetalers. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om een incassobureau of incasso-advocaat in te schakelen om de openstaande vorderingen alsnog te innen. Maar hoe werkt het inschakelen van een incassobureau nu precies? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit wat er komt kijken bij het inschakelen van een incassobureau en welke voordelen dit voor jou kan bieden.

Eerste stappen bij het inschakelen van een incassobureau

Voordat je besluit om een incasso te inschakelen, is het belangrijk om eerst zelf te proberen de openstaande facturen te innen. Stuur herinneringen, aanmaningen en neem telefonisch contact op met de debiteur om tot een betalingsregeling te komen. Als deze pogingen geen resultaat opleveren, kun je overwegen om een incassobureau in te schakelen. Incassobureaus bieden juridische bijstand tijdens het incassoproces en ontzorgen je volledig. Zij hebben expertise in het innen van openstaande facturen en kunnen juridische drukmiddelen inzetten.

Het incassotraject: van minnelijke incasso tot gerechtelijke procedure

Het inschakelen van een incassobureau kan bestaan uit verschillende fases: het pré-incassotraject, de minnelijke incasso en de gerechtelijke procedure. In het pré-incassotraject wordt de debiteur nog een laatste kans gegeven om te betalen zonder extra kosten. Als betaling uitblijft, start het buitengerechtelijke incassotraject, waarbij het incassobureau de schuldenaar probeert te overtuigen om te betalen zonder tussenkomst van een rechter. Mocht dit ook niet tot betaling leiden, dan kan het gerechtelijke incassotraject worden gestart. Hierbij wordt een rechter ingeschakeld om uiteindelijk een vonnis te vellen over de betaling van de openstaande schuld.

Huurincasso: hulp bij huurachterstand

In sommige gevallen, zoals bij een oplopende huurachterstand, kunnen huurincasso’s een effectieve oplossing bieden. Wanneer een huurder een achterstand van drie maanden of meer heeft, kan de huurovereenkomst in beginsel worden ontbonden door de kantonrechter. Een incasso-advocaat of incassobureau gespecialiseerd in huurrecht kan helpen bij het aanpakken van deze problemen en het innen van de openstaande huur. Hierbij wordt vaak geprobeerd om de relatie tussen verhuurder en huurder intact te houden door op een menselijke toon te communiceren.

Kosten en voorwaarden bij het inschakelen van een incassobureau

De kosten van het inschakelen van een incassobureau kunnen variëren, maar vaak werken ze op basis van “No Cure, No Pay”. Dit betekent dat je alleen kosten betaalt als de incasso succesvol is. Naast deze optie zijn er ook andere tariefstructuren mogelijk, zoals een uurtarief of een vaste prijsafspraak. Het is belangrijk om van tevoren duidelijke afspraken te maken met het incassobureau over de kosten en eventuele extra diensten, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Conclusie: Is een incassobureau inschakelen de juiste keuze?

Het inschakelen van een incassobureau kan een effectieve manier zijn om openstaande facturen te innen en je juridisch te laten bijstaan tijdens het incassoproces. Of je nu te maken hebt met een huurachterstand of een klant die zijn rekeningen niet betaalt, een incassobureau kan je ontzorgen en de kans op succes vergroten. Door duidelijke afspraken te maken over kosten en verwachtingen, kun je ervoor zorgen dat het inschakelen van een incassobureau een positief resultaat oplevert voor jouw situatie.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...