De basis van zoekmachine marketing: hoe werken zoekmachines?

Als bedrijf is het belangrijk om online aanwezig te zijn en jezelf goed te presenteren op het internet. Dit kan door middel van zoekmachine marketing. Hierbij speelt SEO (Search Engine Optimization) een belangrijke rol, wat wil zeggen dat je jouw website optimaliseert zodat zoekmachines deze beter kunnen vinden. Maar hoe werken zoekmachines eigenlijk en wat is er nodig om je website zo goed mogelijk te optimaliseren voor betere zoekresultaten? In deze blog nemen we je mee door de basisbeginselen van zoekmachine marketing.

Hoe werken zoekmachines?

Voordat we kunnen beginnen met het optimaliseren van onze website, is het belangrijk om te weten hoe zoekmachines werken. Zoekmachines hebben als doel om de meest relevante informatie te geven aan de gebruiker, op basis van de zoekopdracht die deze gebruiker heeft ingevoerd. Om deze informatie te vinden, scannen zoekmachines de websites die online beschikbaar zijn. Ze bekijken hiervoor onder andere de inhoud en de structuur van de website. Op basis van deze informatie bepaalt de zoekmachine hoe relevant een website is voor de zoekopdracht van de gebruiker. Hoe relevanter de website, hoe hoger deze in de zoekresultaten verschijnt.

Optimalisatie van de website

Het optimaliseren van een website doe je eigenlijk om zoekmachines zo duidelijk mogelijk te maken waar jouw website over gaat. Hiermee vergroot je de kans dat zoekmachines jouw website als relevant zien voor een bepaalde zoekopdracht. Dit doe je op verschillende manieren. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de zoekwoorden. Dit zijn de termen waarop jij wilt dat jouw website gevonden wordt. Door deze zoekwoorden op strategische plekken op jouw website te plaatsen, bijvoorbeeld in de kopjes (H1-tags) en in de eerste alinea van een artikel, maak je het duidelijk voor zoekmachines waar jouw website relevant voor is.

Zoekwoordenonderzoek

Voordat je begint met het optimaliseren van jouw website, is het belangrijk om te weten welke zoekwoorden je moet gebruiken. Een zoekwoordenonderzoek kan hierbij uitkomst bieden. Hierbij kijk je naar welke zoekwoorden jouw potentiële klanten gebruiken en welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw website. Op basis van deze informatie kun je de zoekwoorden op de juiste manier op je website verwerken.

Content optimalisatie

Naast zoekwoorden is de inhoud van jouw website enorm belangrijk voor zoekmachines. Door regelmatig te updaten met nieuwe, relevante content laat jij zien dat jouw website actief is en relevant voor bepaalde zoekopdrachten. Daarnaast is het ook belangrijk dat de inhoud van jouw website goed gestructureerd is. Dit doe je door bijvoorbeeld gebruik te maken van een duidelijke menustructuur en door het gebruik van interne links. Kijk voor meer informatie zeker eens op www.traffictoday.nl.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...