BHV: hoe organiseer ik dat binnen mijn bedrijf?

Veiligheidsprotocollen, veiligheidstools en een goed georganiseerd BHV-team. Allemaal dragen ze bij aan een veilige werkomgeving. Bovendien is iedere werkgever volgens de Arbowet verplicht om BHV te organiseren. Hier komt echter wel het nodige bij kijken. Waar begin je met het organiseren van BHV binnen je bedrijf? In dit artikel geven we een handig stappenplan voor een veilige werkomgeving in jouw bedrijf.

1. Begin met een risico-inventarisatie en -evaluatie

Een belangrijke eerste stap bij het organiseren van bedrijfshulpverlening is het maken van een risico- inventarisatie en evaluatie (RI&E). De RI&E vormt de basis voor het arbobeleid binnen je bedrijf. Voor de RI&E breng je alle mogelijke risico’s in kaart. Dit kunnen bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn, of risico’s op ongevallen. Om dit wat makkelijker te maken biedt de Nederlandse Overheid, in samenwerking met diverse instanties, de onlineapplicatie ‘Route naar RI&E’. Deze applicatie bevat handige hulpmiddelen om een passend RI&E te maken.

2. Maak een bedrijfsnoodplan

Zodra de risico’s in kaart zijn gebracht, is het tijd om een bedrijfsnoodplan – ook wel bekend als ontruimingsplan – op te stellen. Dit plan is volledig gericht op het beheersen van de risico’s. In het bedrijfsnoodplan staat duidelijk omschreven wat er moet gebeuren wanneer er calamiteiten ontstaan. Met dit plan ben je goed voorbereid in het geval van calamiteiten. Zo kunnen de gevolgen van een calamiteit zo veel mogelijk beperkt worden.

3. Richt een BHV-organisatie in

Met het bedrijfsnoodplan heb je een goede basis gemaakt voor het organiseren van BHV binnen je bedrijf. De volgende stap is het aanwijzen van personen die de BHV-organisatie vormen. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het bedrijf. Een BHV-organisatie bestaat normaal gesproken uit een hoofd BHV, ploegleider en een aantal bedrijfshulpverleners (BHV’ers). Het aantal BHV’ers is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het bedrijf, de aard van de aanwezige risico’s en – mocht dit nodig zijn – de tijd die professionele hulpdiensten nodig hebben om op locatie aanwezig te zijn.

4. Organiseer scholing en opleiding

De BHV’ers, ploegleider en hoofd BHV zijn klaar om hun taken uit te voeren wanneer zij succesvol een BHV training hebben doorlopen. Voor een BHV cursus in Noord-Nederland kun je bij deze opleidingsaanbieder terecht. Zij bieden verschillende trainingen aan, waaronder de BHV basistraining en speciale cursussen voor de ploegleider en het hoofd BHV. De BHV basistraining is bedoeld voor BHV’ers. Verdeeld over twee hele dagen doorlopen de cursisten verschillende scenario’s die gericht zijn op Eerste Hulp, brandbestrijding en ontruiming.

Het inrichten van je arbobeleid en het schrijven van een bedrijfsnoodplan zijn de eerste stappen die je neemt voor een veilige werkomgeving binnen jouw bedrijf. Wijs de juiste personen aan voor de klus en zorg dat deze mensen een BHV-cursus doen. Zo weet jij zeker dat jouw bedrijf aan de juiste criteria voldoet. Succes!

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...