5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Besparen op energiekosten en tegelijk bijdragen aan een beter milieu. Dat klinkt goed, toch? Veel ondernemers hebben wel eens nagedacht over het verduurzamen van hun bedrijfspand, maar weten niet waar te beginnen. Daarom hebben wij 5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen verzameld.

Duurzaam ondernemen wordt al jaren steeds populairder en is dan ook niets nieuws. Naast Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) worden ook bedrijfspanden steeds duurzamer. Dit wordt ook gestimuleerd door de overheid: zo wordt het voor kantoorpanden verplicht om vanaf 1 januari 2023 ten minste een labelklasse-C te hebben. Dit is ook meteen een belangrijke reden waarom veel ondernemers investeren in verduurzaming van hun bedrijfspand.

1. Goede isolatie

Voor een duurzaam bedrijfspand is goede isolatie een essentieel onderdeel. Het verbeteren van de isolatie zorgt voor een flinke energiebesparing. Deze maatregel zorgt niet alleen voor minder maandelijkse lasten, maar zorgt ook voor een beter energielabel voor je bedrijfspand. Afhankelijk van de huidige isolatie is het verbeteren van de vloer-, dak- en muurisolatie mogelijk een interessante maatregel. Ook is het overstappen op HR++ glas een verstandige keuze om minder warmte verloren te laten gaan.

2. Energiezuinige verlichting

Een interessante maatregel om je bedrijfspand te verduurzamen is het overstappen op LED verlichting. Dit is de meest duurzame vorm van verlichting op dit moment. Dit zorgt voor flink minder energieverbruik en dus een lagere energierekening. Daarnaast hebben LED lampen gemiddeld een levensduur van 15 jaar. Waardoor deze investering snel en relatief gemakkelijk wordt terugverdiend.

3. Zonnepanelen

Je bedrijfspand verduurzamen? Het kiezen voor zonnepanelen op je bedrijfspand zorgt ervoor dat je zelf energie kunt opwekken. Zo bespaar je nu én in de toekomst op de maandelijkse energiekosten. Daarnaast profiteer je momenteel ook van een belastingvoordeel en/of subsidie. Tot slot verhoogt deze maatregel de waarde van je pand, bescherm je het milieu door CO2 uitstoot te beperken en krijgt je bedrijfspand een gunstiger energielabel.

4. HR-ketel of warmtepomp

De kans is groot dat je bedrijfspand momenteel voorzien is van een oude ketel die bepaald niet energiezuinig is. Het investeren in een HR-ketel of warmtepomp is dan ook interessante maatregel voor het verduurzamen van je bedrijfspand.

5. Voorkom sluipverbruik

De laatste manier om minder energie te verbruiken is het zoeken naar slimme oplossingen om sluipverbruik te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een slim verlichtingssysteem of thermostaat, maar ook een bespaarstekker is vaak een simpele maatregel voor energiebesparing. Zo’n bespaarstekker voorkomt het sluipverbruik van apparaten die op stand-by staan.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...