Overheden, bedrijven en consumenten, allemaal moeten we de komende jaren forse stappen zetten om de totale samenleving duurzamer te maken. Met name het bedrijfsleven speelt hierin een cruciale rol, want veel bedrijfsprocessen zijn gebaseerd op de verbranding van fossiele brandstoffen. Daar moet een einde aan komen, dus zul je als ondernemer op zoek moeten naar alternatieve oplossingen. Denk nu niet: dat raakt mij niet, want heel veel bedrijven krijgen hiermee vroeg of laat te maken.
Elektrolyse op basis van duurzame bronnen
Met name industriële bedrijven, waar zich processen voltrekken die gebaseerd zijn op een hoge temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan de staalindustrie, waar ovens gestookt worden met temperaturen van honderden graden Celsius. Maar ook voor chemische installaties, transport en opslag geldt dat er andere vormen van energie moeten worden gevonden. In veel gevallen kan groene waterstof voor deze bedrijven een goed alternatief zijn. Met groene waterstof wordt waterstof bedoeld die geproduceerd wordt zonder dat daarbij sprake is van de uitstoot van koolstofdioxide. Het proces is gebaseerd op elektrolyse van water, waarbij de benodigde elektriciteit wordt verkregen uit zonnepanelen of windturbines.
Laat de zon maar schijnen
Voor veel bedrijven zal het niet nodig zijn om waterstof als duurzame energiebron in te zetten. Kantoorpanden hebben hiermee bijvoorbeeld niet te maken, al zullen ze wel een andere vorm van verwarmen moeten vinden, als ze nu nog gebruik maken van aardgas. Mogelijk behoort aansluiting op een plaatselijk warmtenet tot de mogelijkheden. Ook zie je steeds meer zonneparken ontstaan. Zo’n grote concentratie zonnepanelen op één locatie levert elke dag opnieuw een bepaalde hoeveelheid elektriciteit op. Als je geen ongebruikte landerijen tot je beschikking hebt, kun je de panelen altijd nog op het dak van je bedrijfspand laten plaatsen. Afhankelijk van de grootte van het dak kunnen daar soms wel een paarhonderd (of meer) zonnepanelen geplaatst worden.
Elektrisch rijden
Met een eigen zonnecarport kun je ook relatief eenvoudig je wagenpark verduurzamen. Je wekt immers dan voortaan zelf de benodigde elektriciteit voor al je voertuigen op. Dat houdt in dat je dus geen brandstofkosten meer hebt! Natuurlijk gaan bij dit soort projecten de kosten wel altijd voor de baten uit, maar op de lange termijn profiteer je onder de streep van een aantrekkelijk voordeel. Alle brandstofbonnetjes worden namelijk vervangen door de energie van de zon en die is – na verrekening van de investeringskosten – uiteraard geheel gratis.