Auto op de zaak of privé? Handige tips!

Een auto, wie kan er tegenwoordig nog zonder? Dit geldt ook voor jou en je onderneming. Maar wat is nu verstandig, zet je de auto op de zaak of houd je deze privé? Hieronder volgen wat handige tips die kunnen bijdragen aan het maken van deze beslissing.

Privé versus op de zaak

Kies je er voor de auto op de zaak te zetten, dan mag je alle autokosten zakelijk aftrekken van je winst. Hierbij kun je denken aan de brandstof, verzekering auto, belasting, parkeergeld, onderhoud en benodigde reparaties. Tevens mag je het aankoopbedrag van de auto afschrijven in een periode van vijf jaar. Gebruik je de auto van de zaak ook voor privé doeleinden en komt dit op meer dan 500 kilometer per jaar uit? Dan krijg je hiervoor bijtelling. Dit is een bedrag dat bovenop je inkomen komt en nooit hoger dan de totale autokosten. Een auto op de zaak kan dan ook financieel aantrekkelijk zijn.

Heb je een privé auto, dan mag je enkel de kilometers die je voor de zaak rijdt aftrekken. Hiervoor geldt een bedrag van €0,19. Maak je veel kilometers voor de zaak, dan kan zeker interessant zijn om de auto privé te houden. Dit hangt verder wel onder meer af van het type auto, de aanschafprijs en hoeveelheid kilometers.

Elektrisch rijden en youngtimer regeling

Kies je voor elektrisch dan zijn de bijtellingspercentages aanzienlijk voordeliger. Belangrijk is om deze optie mee te nemen in je overwegingen omdat dit soort auto´s snel fiscaal voordelig uitkomen. Ook de youngtimer regeling is het overwegen waard wanneer je kiest voor een tweedehandsauto. Bij een auto van vijftien jaar of ouder wordt de bijtelling dan gerelateerd aan de dagwaarde. Wellicht interessant om in dit geval de auto op de zaak te zetten?

Tool en boekhouder

Doorgaans kan er geconcludeerd worden dat het handiger is om een auto op naam van het bedrijf te zetten wanneer deze een hoge cataloguswaarde heeft of wanneer er weinig zakelijke kilometers gemaakt worden. Gegeven is dat de bijtelling aan de hand van het privégebruik van de zakelijke auto altijd wordt berekend over de nieuwwaarde. Hoe je het ook went of keert een auto privé houden of op naam van de zaak zetten blijft een lastige keuze.

Aan te raden is dan ook om vooraf goed onderzoek te doen naar wat voor jou het voordeligste is. Dit kun je tegenwoordig eenvoudig online doen met handige tools, waarin beide opties met elkaar vergeleken kunnen worden. Tot slot is een goed gesprek met de boekhouder over deze kwestie ook ten zeerste aan te bevelen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...