Je hebt een eigen kantoor of bedrijf wat de laatste jaren flink aan het groeien is. Bij deze groei hoort ook het aannemen van nieuwe medewerkers om de groei vorm te kunnen blijven geven. Aangezien het inhuren van een extern bureau hiervoor nogal in de papieren kan lopen, kan dit prima opgepakt worden door jouw HR medewerkers. Maar wat zijn nu handige tips voor het opstellen van een goed contract? Hieronder geven wij een paar tips die kunnen helpen om een goed arbeidscontract in elkaar te zetten om hier vervolgens niet meer naar om te hoeven kijken.
Tip 1: duidelijke afspraken
Het maken van duidelijke afspraken is zowel voor de nieuwe werknemer als voor de werkgever zelf fijn omdat het duidelijkheid geeft voor beide partijen. Zet zaken van tevoren duidelijk op papier en bespreek geen belangrijke aspecten mondeling! Niets is namelijk zo vervelend om aan een nieuwe uitdaging te beginnen met half (on)duidelijke afspraken waar gaandeweg misverstanden over kunnen bestaan.
Tip 2: contractduur langer dan zes maanden
Laat jij nieuwe medewerkers altijd graag beginnen met een proeftijd in hun contract? Kies dan altijd voor een arbeidscontract langer dan zes maanden. Na veranderende wetten en regelgeving is het namelijk niet meer mogelijk om een proeftijd in te bouwen als medewerkers maar een contract hebben voor zes maanden. Bij alle contractduren langer dan zes maanden is dit wel mogelijk.
Tip 3: laat het contract tekenen voor aanvang werkzaamheden
Begint jouw medewerker volgende week met de nieuwe uitdaging op jouw kantoor, zorg er dan voor dat het contract op voorhand door beide partijen is getekend. Zo gaat jouw medewerker akkoord met de inhoud van het contract voor hij/zij begint met werken. Hierna kunnen er dus contractueel gezien geen onduidelijkheden of discussies meer bestaan omdat de nieuwe medewerker akkoord gegeven heeft op de inhoud door middel van het tekenen van het contract.
Tip 4: overige belangrijke contractzaken opnemen
Er zijn een aantal zaken die snel over het hoofd worden gezien bij het opstellen van een arbeidscontract, maar daardoor niet minder belangrijk zijn om op te nemen in een nieuw contract. Onder andere de precieze functienaam, de arbeidsomvang/werkzaamheden, de begin- en einddatum van een contract en het precieze salaris wat de medewerker zal ontvangen. Werk je binnen jouw bedrijf met innovatieve zaken of producten die geheimhoudingsverklaring nodig hebben, dan kun je een nieuwe medewerker ook vragen om een geheimhoudingsverklaring te tekenen om jouw producten te beschermen tegen eventuele ongeoorloofde verspreiding. Hiervoor zijn online modellen te vinden die als voorbeeld kunnen dienen, waarin ook precies aangegeven staat welke zaken je op dient te nemen in een NDA (geheimhoudingsverklaring) om jouw bedrijf te beschermen tegen het lekken van bedrijfsgevoelige informatie door (nieuwe) medewerkers.
Bij het gebruik van bovenstaande tips, is het een stuk eenvoudiger om een goed arbeidscontract op te stellen. Een arbeidscontract wat aan de ene kant wettelijk geldig is, maar aan de andere kant jouw bedrijf ook kan beschermen tegen het eventueel ongewenst verliezen van (product)informatie wat jouw bedrijf zou kunnen schaden.