Rekening houden met de gevolgen van jouw acties op het milieu, de samenleving en de mens is Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Je probeert met MVO bepaalde problemen niet groter te maken, zoals milieuvervuiling, slechte werkomstandigheden en armoede. In sommige gevallen probeer je deze problemen zelfs op te lossen.
Je kunt dit doen door bijvoorbeeld aandacht te besteden aan goede werkomstandigheden voor je werknemers, of duurzaam te ondernemen. In dat laatste geval bespaar je bijvoorbeeld energie, schaf je een refurbished printer aan in plaats van een nieuwe en ga je op een slimme manier om met grondstoffen. Ook eerlijk zaken doen valt onder Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Je misbruikt de macht die je hebt niet en je geeft duidelijke en eerlijke informatie aan je klanten.
Is MVO verplicht?
Duurzaam ondernemen of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen heeft te maken met activiteiten die niet wettelijk geregeld zijn. Toch zijn er wel erkende richtlijnen die internationaal bepaald zijn. Deze richtlijnen worden OESO richtlijnen genoemd en zijn gedragsregels die over het algemeen vrijwillig zijn, afgezien van de gedragsregel over corruptie. Dit is strafbaar, zowel in Nederland, als ook in het buitenland.
Veel internationale overheden, maatschappelijke organisaties en klanten verwachten van bedrijven dat ze met respect omgaan met de mens en het milieu. Bijvoorbeeld, de Nederlandse overheid stelt MVO eisen aan de bedrijven bij er ingekocht wordt. Voor 45 productgroepen gebruikt de overheid bepaalde duurzaamheidseisen. Ook heeft de overheid met acht maatschappelijke organisaties en bedrijfssectoren afspraken gemaakt over MVO in get buitenland. Hiervoor is een speciaal IMVO convenant opgesteld.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en subsidies
Als je je houdt aan de regels van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, dan kun je in aanmerking komen voor leningen en subsidies voor internationaal ondernemen. In dat geval moet je kunnen laten zien dat je op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt. Dit MVO moet gebeuren volgens de OESO richtlijnen. Je kunt dit bewijzen door bijvoorbeeld een beeldmerk, een keurmerk of een prestatievergelijking. Hiermee laat je zien hoe goed je het doet in jouw sector of regio. Je kunt ook een zelfverklaring (laten) opstellen. Hierin vermeld je wat je aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doet en hoe je dit kunt onderbouwen( bijvoorbeeld door te laten zien dat je een refurbished printer hebt aangeschaft in plaats van een nieuwe). Je kunt ook je Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen activiteiten rapporteren in een duurzaamheidsverslag of je MVO activiteiten publiceren.