Je hoopt nooit mee te maken dat een gast binnen jouw restaurant, café of bijvoorbeeld club getroffen wordt door een hartstilstand. Toch kan dit op ieder moment en geheel onverwachts gebeuren. Binnen horecagelegenheden kan de kans op een hartstilstand zelfs iets groter zijn dan elders: een overmatig alcoholgebruik, een hoge bloeddruk en bijvoorbeeld roken vergroten de kans op een hartstilstand bij vaste stamgasten. Door een AED binnen jouw horecagelegenheid op te hangen, kan direct en adequaat gehandeld worden in zo’n noodsituatie. Wachten op de komst van de ambulance is geen optie, wanneer iedere seconde telt voor het slachtoffer van een hartstilstand.
Nut en noodzaak van een AED in horecagelegenheden
Hoewel je medewerkers van jouw horecagelegenheid periodiek een BHV-cursus laat volgen, is een handmatige reanimatie niet eenvoudig. Een AED vergemakkelijkt dit aanzienlijk en maakt het daarnaast ook voor mensen zonder medische kennis mogelijk om te starten met reanimeren. Het apparaat geeft een duidelijke beschrijving van de stappen die tijdens de reanimatie doorlopen moeten worden. Misbruik van het apparaat is niet mogelijk; geavanceerde software zorgt voor een analyse van het hartritme, nog voordat de schok door het apparaat wordt toegediend. Niet onbelangrijk: de aanwezigheid van een AED binnen jouw horecagelegenheid geeft gasten een veilig gevoel.
Zorg dat de AED herkenbaar is
In noodsituaties kan het erg druk zijn binnen jouw horecagelegenheid. Het maakt het zeker voor restaurants, cafés en clubs cruciaal de AED op een herkenbare plek op te hangen binnen het pand. Er zijn verschillende accessoires bij een AED te bestellen, waarmee je hierin voorziet. Denk aan een bordje met het teken van een AED, dat je bovenaan de wand monteert. Hang de AED daarnaast in een stevige wandkast op, om schade aan het apparaat te kunnen voorkomen.