De administratie van je bedrijf: zelf doen of uitbesteden?

Als ondernemer is een goede administratie van groot belang voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Maar moet je deze administratie zelf doen of kun je deze beter uitbesteden? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van zelf doen en uitbesteden op een rijtje en geven we een stappenplan voor het aanpakken van je administratie.

Wat hoort er allemaal bij je administratie?

Je administratie bestaat uit verschillende zaken, zoals de boekhouding, het bijhouden van facturen en bonnetjes en het opstellen van de jaarrekening. Het is belangrijk om je administratie goed bij te houden, zodat je altijd een correct overzicht hebt van je huidige financiële situatie.

Stappenplan: zo pak je je administratie aan

Als je besluit om zelf je administratie te doen, is het belangrijk om een goede aanpak te hebben. We zetten een stappenplan voor je op een rijtje:

  1. Maak een overzicht van alle financiële documenten die je moet bijhouden
  2. Kies een geschikt boekhoudprogramma en richt dit in
  3. Houd al je financiële documenten bij in het boekhoudprogramma
  4. Stel periodiek financiële overzichten op en controleer deze nauwkeurig
  5. Bewaar al je documenten en overzichten goed, zodat je altijd inzicht hebt in je financiële situatie

Administratie uitbesteden: de voor- en nadelen

Hoewel het zelf doen van je administratie voordelen heeft, kan het ook verstandig zijn om dit uit te besteden. Zo hoef je je als ondernemer geen zorgen te maken over de administratie en kun je je volledig richten op je bedrijf. Een ander voordeel is dat je zeker weet dat je administratie correct wordt bijgehouden. Dit kan belangrijk zijn bij bijvoorbeeld belastingaangiftes en de jaarrekening. Bovendien beschikt een administratiekantoor over de nieuwste kennis en technieken, waardoor je altijd up-to-date bent met je administratie.

De nadelen zijn natuurlijk dat het je geld kost om je administratie te laten doen. Of je je administratie zelf moet doen of uitbesteden, hangt af van verschillende factoren, zoals je eigen kennis en ervaring en de grootte van je bedrijf, maar dus ook je budget. Als je overweegt om je administratie uit te besteden, is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar administratiekantoor dat past bij jouw wensen en behoeften. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je administratie goed op orde is, of je dit nu zelf doet of uitbesteedt. Succes!

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...