Het is allemaal best ingewikkeld als je gaat denken waar je rekening mee moet houden met je bedrijf op juridisch gebied. Er is zoveel waar je over na moet denken en hoe pak je dit allemaal aan? Het kan interessant zijn om je te verdiepen in het ondernemingsrecht. Mochten er zich problemen voordoen, dan kun je beroep doen op een ondernemingsrecht advocaat. Het ondernemingsrecht is een veelomvattend rechtsgebied. Jouw bedrijf heeft hier dagelijks mee te maken en je moet je hierbij aan allerlei regels houden. De advocaat arbeidsrecht houd zich vooral bezig met de relatie tussen werknemer en werkgever. Dat is immers enorm belangrijk. In deze blog gaan we kijken naar vijf verschillende zaken waar je juridisch rekening mee moet houden als je een bedrijf hebt.
1. Algemene voorwaarden
Als eerst de algemene voorwaarden. Deze zijn de basis van het juridische gedeelte van het bedrijf. Het is erg belangrijk dat jouw bedrijf dit op orde heeft. Deze algemene voorwaarden zijn voorwaarden die je altijd hanteert in de basis van elke overeenkomst. Het opstellen hiervan hoeft eigenlijk maar één keer te gebeuren. Je moet altijd kunnen verwijzen naar deze algemene voorwaarden en deze moeten altijd goed opgesteld zijn. Dit is in veel gevallen de basis en hier moet alle belangrijke informatie in verwerkt zijn. Deze voorwaarden zijn bedrijfsgebonden. Neem dus alle tijd om goede algemene voorwaarden op te stellen, want deze zijn juridisch van groot belang.
2. Contracten en overeenkomsten
Net hebben we het gehad over de algemene voorwaarden die altijd de basis vormen. Ook kun je voor specifieke overeenkomsten een contract maken. Dit contract is op basis van de algemene voorwaarden met aanvulling voor de specifieke overeenkomst. Je hebt verschillende soorten contracten. Zo heb je een arbeidscontract, een koopcontract, een samenwerkingscontract of bijvoorbeeld een huurcontract. Elk contract is uniek, maar goed doordacht. Het kan zijn dat je bij een speciale gebeurtenis niet weet of je nu wel of niet een contract moet maken, hierover verschillen de meningen. Het advies van experts luidt vaak om dit wel te doen.
3. Disclaimer
Bij een disclaimer geef je aan dat je afstand doet van aansprakelijkheid. Je bent dan niet aansprakelijk voor de gevolgen die mensen ervaren van het advies dat je geeft of van de informatie die je deelt. Je legt de verantwoordelijkheid dus niet meer bij jezelf, maar bij de lezer die ervoor kiest om bepaalde informatie te gebruiken.
4. Copyright
Dit gebruik je bij teksten die je schrijft of afbeeldingen die je maakt. Door een copyright erop te zetten, is het verboden voor andere mensen om deze werken te kopiëren. Dit is dus vooral handig als je niet wilt dat mensen de informatie die jij deelt met de wereld kunnen overnemen en zelf kunnen neerzetten alsof ze dit zelf hebben bedacht.
5. Privacy Policy
Dit is een steeds belangrijker wordend onderdeel. Mensen zijn erg gehecht aan hun privacy en worden hier strenger op. Als bedrijf kom je veel in aanraking met gegevens van klanten en hier moet je voorzichtig mee zijn. Deze mogen zonder toestemming niet openbaar gemaakt worden.