5 effectieve brainstorm tips

Een goede brainstormsessie kan niet alleen veel nieuwe creatieve ideeën opleveren, maar het kan je ook veel gemotiveerder maken om je werk te doen. Even flink brainstormen op zijn tijd is dus zeker niet verkeerd en eigenlijk een must voor ieder project. Hier zijn dus vijf effectieve brainstorm tips!

1. Goede voorbereiding

Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Natuurlijk hoef je niet tot in de puntjes alles uitgedacht te hebben, want daar is de meeting juist voor. Maar zorg wel dat je voldoende van het onderwerp afweet en doe alvast wat inspiratie op. Deze voorbereidingen en ideeën kun je natuurlijk meenemen naar de vergaderingen.

2. Omgeving

Verander eens van omgeving. Ga weg uit die saaie standaard vergaderzaal of kantoorruimte. Ga ergens anders zitten. Je kunt naar een andere verdieping of een andere ruimte, maar je kunt natuurlijk ook naar een geheel ander gebouw of lekker naar buiten. Picknicken in het park was nog nooit zo productief.

3. Creatieve oefeningen

Wanneer iedereen een beetje vastloopt en niks kan bedenken, kan het helpen om wat creatieve oefeningen te doen. Laat bijvoorbeeld iedereen zijn of haar slechtste idee vertellen. Maak een woordenwolk door iedereen om de beurt een woord te laten noemen dat het eerst in ze opkomt. Hierdoor wordt er wat gelachen en dat vermindert de spanning waardoor iedereen rustig na kan denken.

4. Stel een doel vast

Stel bijvoorbeeld als doel dat je aan het eind van de brainstormsessie honderd ideeën op papier wil hebben staan. Dit is natuurlijk erg veel en lang niet alle ideeën zullen even goed zijn, maar zo wordt wel iedereen creatiever en komen er veel nieuwe ideeën. Tussen die honderd moet er dan wel minstens eentje zitten waar je mee verder kan.

5. Motiveer en stimuleer

Niks is zo belangrijk om elkaar te blijven motiveren en stimuleren. Dus geef elkaar complimentjes, vul ideeën aan en help elkaar. Dit is ook goed voor de onderlinge sfeer, wat de samenwerking ook bevordert. Hierdoor durft iedereen sneller zijn ideeën te zeggen, ook als ze misschien denken dat het een slecht idee is. Hierdoor word je zelf ook weer gemotiveerd om met nieuwe ideeën te komen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...