3 tips voordat je geld gaat lenen

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarbij je plotseling voor financiële krapte komt te staan. Bijvoorbeeld wanneer de verbouwing van je huis meer kosten geeft dan je had verwacht. Of wanneer je huis plotseling mankementen vertoont en je niet kan wachten tot je spaarrekening verder gevuld is. De auto er plotseling mee ophoudt of gewoon andere kosten waar je niet langer mee kunt wachten, maar waar je nu niet de financiële middelen voor hebt.

Geld lenen is sinds de kredietcrisis er echter niet gemakkelijker op geworden. Banken hebben zichzelf enorm goed proberen in te dekken, waardoor het voor particulieren lastiger is om aan een lening te komen. Daarom is het goed om jezelf goed in te lezen alvorens je een lening aanvraagt. Bovendien wil je ook niet te veel betalen. Daarom vind je hier 3 tips voordat je geld gaat lenen!

1. Kies de juiste aanbieder

Groot voordeel van de consument is dat je tegenwoordig bij heel veel verschillende aanbieders geld kunt lenen. Hierdoor is de concurrentiestrijd onderling ook erg groot. Daardoor profiteer je soms van zeer scherpe rentepercentages of andere financiële voordelen. Het kan daarom geen kwaad om de aanbieders eerst eens goed met elkaar te vergelijken. Bovendien zijn er ook banken die net wat beter zijn voor speciale doelgroep. Goed voorbeeld is Becam waar je als zzp’er gemakkelijker kunt lenen dan bij veel andere banken.

Onderzoek daarom eerst welke aanbieders er zijn en bij welke de beste voorwaarden heeft. Zo kun je eenvoudig wat extra geld besparen en wellicht zelfs makkelijker aan een lening komen.

2. Soms is sparen beter

Onthoud goed dat sparen in sommige gevallen beter is. Zie het lenen van geld niet als eenvoudige oplossing. Geld lenen kost altijd geld. Hoe scherp het rentepercentage ook mag zijn. Daarom kun je er altijd beter voor kiezen om het geld te sparen. Leen enkel geld wanneer het echt niet anders mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat je die auto nu moet laten repareren of omdat het huis een hardnekkige lekkage heeft waar nu wat aan gedaan moet worden. Wil je echter de keuken verbouwen? Dan kan dit vaak best even wachten tot later. In de tussentijd kun je dan beter beginnen met sparen.

3. Verzamel alvast de juiste stukken

Wanneer je als particulier gaat lenen, zullen er een aantal belangrijke stukken worden gevraagd. Deze zijn noodzakelijk om aan te tonen dat je de lening daadwerkelijk kunt betalen. Denk hierbij aan het aantonen van een inkomstenbron:

  • Een loonstrookje van de afgelopen 3 maanden
  • Een uitkeringsspecificatie
  • De jaarinkomsten van jouw onderneming van ten minste de afgelopen 3 jaar

Naast het aantonen van jouw inkomstenbron zal de bank ook om een specificatie van de maandelijkse vaste lasten vragen. Hierbij wordt vooral gekeken naar de kosten voor de hypotheek, huurlasten, maar ook andere vaste lasten die op maandelijkse basis worden afgehaald. Op basis van die informatie maakt de bank een berekening en bepaalt of jij in staat bent om de lening in het vastgestelde termijn terug te betalen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...