De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip “duurzaamheid” linkt met  de natuur, het milieu en de planeet. Duurzaam ondernemen, ook wel Maatschappelijk Verantwoordt ondernemen genoemd, wordt steeds belangrijk. Door deskundigen op het gebied van duurzaamheid wordt er gesproken over de drie P’s: People, Planet en Profit.

People

Het begrip People speelt niet alleen een belangrijke rol binnen duurzaamheid, maar ook bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Hierbij hechten belanghebbenden waarde aan mensen, dieren en het milieu waarin ze verantwoording nemen voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Belanghebbenden worden weer onderverdeeld in stakeholders. Dit zijn personen die invloed ondervinden of zelf invloed kunnen uitoefenen binnen een organisatie. Je kunt hierbij denken aan gelijke kansen voor iedereen, verantwoording afleggen binnen en buiten een organisatie of zorgen voor een goed onderkomen voor dieren op een boerderij.

Planet

Naast het belang van mensen binnen duurzaamheid, is het begrip Planet natuurlijk ook relevant. De mens is verantwoordelijk voor het zorgen dat de planeet blijft bestaan. In de huidige maatschappij zijn er een aantal zaken te benoemen waar wij als mensen zorg voor dienen te dragen. Bijvoorbeeld het uitstoten van minder CO2 of de mogelijkheid hoe je het beste producten kunt recyclen om duurzaamheid te waarborgen. Hierbij is het van belang om zoveel mogelijk te hergebruiken zonder dat de gebruikte stoffen schade leveren aan de aarde.

Profit

In de huidige maatschappij staat de p van Profit centraal, bedrijven zijn namelijk gericht op het maken van winst. Echter is hierbij een gezonde balans noodzakelijk, waarbij het economisch handelen in lijn staat met duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in de infrastructuur of dat je werkzaamheden binnen je bedrijf uitbesteed of niet.

Het is van belang dat alle drie de p’s samen in balans zijn. Wanneer je dit goed onder controle hebt, dan ben je al goed op weg naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...